Mlekarama ukinute presude za monopol

Bez autora
Aug 13 2012

Vrhovni kasacioni sud u Beogradu poništio presudu "Imleku" i "Mlekari Subotica", za navodnu zloupotrebu položaja. Mlekarama će biti vraćeno tri miliona evra, uplaćenih na ime novčane kazne, uvećanih za iznos kamate. Rešenje Komisije za zaštitu konkurencije Srbije, kojim su zbog navodne ranije utvrđene zloupotrebe položaja novčano kažnjeni "Imlek" i "Mlekara Subotica", poništio je Vrhovni kasacioni sud u Beogradu. Koristeći dominantan položaj na tržištu otkupa sirovog mleka tim kompanijama komisija naložila da plate novčanu kaznu, saopštila je "Denjub fud grupa" u čijem su sastavu te mlekare. Ukidanjem presude, mlekarama će biti vraćeno tri miliona evra, uplaćenih na ime novčane kazne, uvećanih za iznos kamate...

Mlekarama ukinute presude za monopolVrhovni kasacioni sud u Beogradu poništio presudu "Imleku" i "Mlekari Subotica", za navodnu zloupotrebu položaja. Mlekarama će biti vraćeno tri miliona evra, uplaćenih na ime novčane kazne, uvećanih za iznos kamate.

Rešenje Komisije za zaštitu konkurencije Srbije, kojim su zbog navodne ranije utvrđene zloupotrebe položaja novčano kažnjeni "Imlek" i "Mlekara Subotica", poništio je Vrhovni kasacioni sud u Beogradu.

Koristeći dominantan položaj na tržištu otkupa sirovog mleka tim kompanijama komisija naložila da plate novčanu kaznu, saopštila je "Denjub fud grupa" u čijem su sastavu te mlekare.

Ukidanjem presude, mlekarama će biti vraćeno tri miliona evra, uplaćenih na ime novčane kazne, uvećanih za iznos kamate, piše u saopštenju.

Uzimajući u obzir pravne argumente kojima se osporava zakonitost prvobitne presude Upravnog suda i njena pravna osnovanost, u obrazloženju presude Vrhovnog kasacionog suda navodi se i da ne postoji pravnosnažno rešenje, niti je u upravnom postupku utvrđeno da su navedene kompanije zloupotrebile dominantan položaj na tržištu.

Upravni sud Srbije je u martu ove godine, nakon preispitivanja prvobitne presude, doneo odluku kojom se poništava rešenje Saveta Komisije za zaštitu konkurencije kojim je utvrđeno da su mlekare zloupotrebile dominantan položaj.

U obrazloženju odluke Upravnog suda navedeno je da iako je tuženi organ pravilno primenio Uredbu o kriterijumima za utvrđivanje relevantnog tržišta, Komisija za zaštitu konkurencije nije sprovela test pretpostavljenog monopolskog povećanja cena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik